Hepatita | Tratamente Hepatita | Remedii Naturiste Hepatita

Despre Hepatita
Exista un "intreg" alfabet al tipurilor de afectiuni hepatice ... "A", "B", "C", "D", "E" iar asta pana acum si s-a stabilit ca unele tipuri pot fi transmise pe cale sexuala. Cele mai cunoscute hepatite sunt de tip A, de tip B si de tip C. Hepatita este afectarea ficatului, distrugerea celulelor hepatice de catre un virus, virusul hepatic - virusul hepatitei A, virusul hepatitei B, virusul hepatitei C si asa mai departe pana la "E" - virusul hepatitei A (VHA), virusul hepatitei B (VHB) si , mai rar, virusul hepatitei C (HVC) pot fi transmisi si prin contact sexual.

Hepatita de tip A se mai numeste si "boala mainilor murdare" fiindca cel mai raspandit mod de transmitere este cel indirect, prin intermediul mainilor care au luat contact cu agentul patogen. Transmiterea pe cale sexuala este posibila in cazul contactului sexual neprotejat oral-anal (anullingus) sau in cazul unui contact sexual neprotejat anal urmat de cel oral (felatie).

Hepatita de tip B este extrem de contagioasa. Virusul hepatic de tip B este extrem de rezistent (rezista in aer, rezista timp de ore la 60 de grade celsius, luni de zile la 30 de grade celsius iar la 20 de grade celsius poate rezista chiar ani de zile) si a fost pus in evidenta nu numai in sangele dar si in secretiile vaginale, anale, sperma, saliva si urina persoanelor infectate. Transmiterea este posibila in toate tipurile de sex - oral, anal, vaginal, prin folosirea in comun a seringilor pentru injectarea drogurilor. Daca femeia insarcinata este infectata ea poate transmite fatului infectia.

Hepatita de tip C se transmite aproape exclusiv prin transfuzii cu sange infectat sau folosirea in comun a seringilor nesterile in cazul injectarii drogurilor. Dar nu trebuie sa fie ignorata posibilitatea transmiterii prin contact sexual in cazul existentei unor leziuni pe penis, in vagin sau in anus. Aceste leziuni sunt "porti de intrare" care sa usureze trecerea virusului de la o persoana la alta. In termeni medicali aceste "porti de intrare" sunt numite "solutii de continuitate".

Un potential risc de infectare il reprezinta orice fel de contact cu virusul hepatic in cazul unor accidente - taieri sau zgarieri cu obiecte infectate, practicarea tatuajelor, body piercing-ul sau unele interventii chirurgicale minore. In foarte multe cazuri (aproximativ 80 %) hepatita de tip B nu are simptome. Cea mai obisnuita manifestare este icterul, mai mult sau mai putin pronuntat. Icterul este un sindrom caracterizat prin coloratia galbena a pielii si a mucoaselor. Popular i se spune "galbinare". Urina este de coloare inchisa. De asemenea apare o stare de oboseala accentuata, insotita de febra, stare ce poate fi foarte usor confundata cu o banala gripa. Pot apare greturi, dureri in zona ficatului, dureri care se accentueaza la efort fizic. Functia ficatului este foarte importanta in organism. El are "misiunea" de a distruge substantele toxice din organism si de a fabrica compusi chimici necesari organismului (de exemplu bila care este necesara digestiei). Virusul hepatic ataca si distruge, intr-o masura mai mica sau mai mare, celulele hepatice ceea ce duce la o functionare defectuasa a ficatului - o insuficienta hepatica.

Infectia acuta a ficatului se numeste hepatita. In majoritatea cazurilor hepatita de tip B nu da nici un fel de simptom si poate trece neobservata. Persoana infectata nu este constienta de acesta infectie si o poate transmite partenerului. In primele 6 luni organismul are posibiltatea de a se elibera de virus, persoana incetand de a mai fi contagioasa iar prin anticorpii anti-hepatita pe care ii genereaza se poate dobandi imunitate. Celulele hepatice afectate se regenereaza iar functia hepatica revine la normal. Daca organismul pierde "lupta" cu virusul atunci infectia acuta devine cronica - ciroza - stare in care ficatul isi pierde progresiv capacitatea de functionare. Persoana infectata ramane in continuare contagioasa. Dupa o perioada mai lunga de timp hepatita cronica devine activa, in acest fel aparand cancerul ficatului.

 

 
 
Comenzi telefonice
Cabinete medicale

mcbv.jpg mcb.jpg